Open Monumentendag: Waardhuis Kinderdijk en Hollandsch-Duitsch Gemaal Nijmegen

30 augustus 2018 Open Monumentendag biedt een unieke kans om monumenten te bekijken die anders dicht blijven. Waterschap Rivierenland stelt twee bijzondere gebouwen open: op zaterdag 8 september het Waardhuis (1581) in Kinderdijk, op zondag 9 september het Hollandsch-Duitsch Gemaal (1933) in Nijmegen.
Het Waardhuis van de Overwaard in Kinderdijk, dat zelden open is voor publiek. (klik voor meer)
Het Hollandsch-Duitsch Gemaal in Nijmegen, drooggevallen tijdens de recorddroge zomer van 2018.

Waardhuis Kinderdijk

Publiek kan zich uiterlijk vrijdag 1 september nog inschrijven voor een bezoek aan het Waardhuis in Kinderdijk, op zaterdag 8 september. Deze rondleidingen zijn al op voorhand zeer in trek. Dat is niet verwonderlijk: het Waardhuis uit 1581 is vrijwel nooit open voor publiek.

Het historische vergadergebouw van de Overwaard, naast de Elshoutsluis in de Lekdijk, is het enige bewaarde gemeenlandshuis in de Alblasserwaard. Het waterschapsbestuur overlegde en overnachtte er. Binnen is de authentieke inrichting deels intact, inclusief een bijzondere verzameling gegraveerde glazen en hensbekers. De vergaderzaal, met uitzicht over de boezems en molens van Kinderdijk, wordt nog incidenteel gebruikt.

Molenstraat 238, Kinderdijk
Zaterdag 8 september
Rondleidingen om 10.30u - 11.30u - 13.30u - 14.30u - 15.30u.

Aanmelden t/m 1 september via ruud.boele@planet.nl of omdmolenwaard@binnenwaard.nl of tel. 06 24440662; vermeld svp 2 voorkeurstijden.

Hollandsch-Duitsch Gemaal Nijmegen

Publiek kan op zondag 9 september zonder aanmelden rondkijken in het Hollandsch-Duitsch Gemaal in Nijmegen. Na eeuwen van strijd met de Duitse buren, is dit gemaal in 1933 gebouwd om de Ooijpolder gezamenlijk droog te houden. De bekende Delftse School-architect M.J. Granpré Molière ontwierp het gemaal, samen met ingenieur R. Verloren van Themaat.

De machinehal met schroefpompen gaat schuil achter een sober bakstenen gebouw met zadeldak, een herkenbare plek voor Nijmegenaren die recreëren in de Ooijpolder. Het gemaal is nog altijd in gebruik. Bijzonder is dat het gemaal op dit moment, door de lage stand van de Waal, vrijwel is drooggevallen.

Ubbergseweg 5, Nijmegen
Zondag 9 september
11.00 – 17.00 uur

Bekijk welke monumenten u tijdens Open Monumentendag 2018 meer kunt bezoeken.

Lees hier meer over het erfgoed van het waterschap.