Spaanse koning op Gelderse akte

19 maart 2018 2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. En in maart is het thema ‘water’. Waterschap Rivierenland duikt in haar erfgoed. Vandaag: de Spaanse koning op een Gelderse akte.
De landbrief voor de Circul van Ooij uit 1580, met het zegel van de Spaanse koning Filips II.

Op 15 augustus 1580 maakte het Hof van Gelre met deze landbrief voor de Circul van de Ooij een einde aan ruzie over onderhoud van de waterstaatswerken in het poldergebied achter Nijmegen. De oorkonde werd bezegeld met het zegel van niemand minder dan de Spaanse koning Filips II (1527-1590), want in die tijd handelde het Hof van Gelre namens de landsheer van Gelre: Filips II.

Opstand

Lang zou dat niet meer duren: al sinds 1568 (nu 450 jaar geleden) woedde de Opstand tegen de Spaanse overheersing. Gelre behoorde al ruim een jaar tot de opstandige Unie van Utrecht en Willem van Oranje was zojuist vogelvrij verklaard. Maar staatkundig bekleedde Filips II nog altijd de hoogste positie. Ook in waterstaatszaken.

Het waterschapserfgoed

Het rijke archief van Waterschap Rivierenland is digitaal in te zien via www.regionaalarchiefrivierenland.nl. Meer over het erfgoed van het waterschap lees je hier. Over de historische voorgangers van Waterschap Rivierenland verscheen deze winter het boekje 'Van Dijkstoel tot Dorpspolder'. Waterschap Rivierenland biedt inwoners van haar werkgebied de mogelijkheid om het boekje te bestellen, zolang de voorraad strekt. Mail uw gegevens naar j.krom@wsrl.nl o.v.v. Erfgoed.