Schade bij Franse inval

13 maart 2018 2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. En in maart is het thema ‘water’. Waterschap Rivierenland duikt in haar erfgoed. Vandaag: schade bij Franse inval.
De opgave van kosten bij de Franse inval van 1794, door sluiswachter Tillemans in Appeltern.

“Wat nu?”, zei Pichegru volgens de overlevering, toen de Franse generaal in 1794 zijn opmars naar Holland zag gestuit door de grote rivieren. Maar op 18 oktober stak hij toch de Maas over om zich een weg te vechten naar Nijmegen. Om de opmars te frustreren, wilde de Prins van Oranje het Land van Maas en Waal laten onderlopen. Op zijn order werden in Appeltern de sluisdeuren weggehaald. Het mocht niet baten, de Fransen lieten de sluis al na enkele dagen weer in orde maken. De schade die de Franse inval had aangericht, werd achteraf per inwoner opgemaakt. Sluiswachter Tillemans bracht zijn werkzaamheden voor de strijdende partijen in rekening.

Inundaties

Water was eeuwenlang een sterk wapen. De Hollandse Waterlinies getuigen er nog altijd van. De laatste keer dat militaire inundaties plaatsvonden, was in 1944. Toen bliezen de Duitsers bij Driel de Rijndijk op, om de geallieerde opmars in de Betuwe te stuiten. Het water stond tot aan Geldermalsen.

Het waterschapserfgoed

Het rijke archief van Waterschap Rivierenland is digitaal in te zien via www.regionaalarchiefrivierenland.nl. Meer over het erfgoed van het waterschap lees je hier. Over de historische voorgangers van Waterschap Rivierenland verscheen deze winter het boekje 'Van Dijkstoel tot Dorpspolder'. Waterschap Rivierenland biedt inwoners van haar werkgebied de mogelijkheid om het boekje te bestellen, zolang de voorraad strekt. Mail uw gegevens naar j.krom@wsrl.nl o.v.v. Erfgoed.