Dagelijks spoelen we zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas worden ook zaken die niet in de wc thuishoren doorgespoeld. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms.

Daarom doen de waterschappen in de opmaat naar Wereld Toiletdag op 19 november de oproep: spoel alleen de 3 P’s door: poep, plas en (wc-)papier!

Nederlanders willen graag bijdragen aan schoon water, maar weten niet goed hoe, blijkt uit publiekonderzoek van de waterschappen. Terwijl je thuis al veel kan doen. Bijvoorbeeld door goed te letten op wat je doorspoelt. Door alleen de 3 P’s door de wc te spoelen, frituurvet gescheiden in te leveren, het vet vóór het afwassen met keukenpapier uit je koekenpan te vegen en microplastic-vrije shampoo te kopen. Zo draag je bij aan schoon water en een goede werking van rioolwaterzuiveringen.

Ben jij een waterbaas?

Veeg jij vet uit je koekenpan voordat je die afwast? Of heb je een herbruikbare drinkfles in je tas? Daar scoor je punten mee bij de Waterbazencheck(externe link)! Als de uitslag tegenvalt, krijg je meteen tips om een (nog) grotere Waterbaas te worden. 

Waanzinnige waterprijzen

Wist je bijvoorbeeld dat in veel shampoos hele kleine stukjes plastic zitten, die uiteindelijk via jouw afvoerputje in de sloot terechtkomen? Door de Waterbazencheck te doen, kom je er niet alleen achter hoe waterbewust je bent, je maakt ook nog kans op waanzinnige waterprijzen. Zoals een zeeppakket zonder plastic.

Wat kun je zelf allemaal doen?

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om zelf een waterbaas te worden? Veeg dan bijvoorbeeld het vet uit de koekenpan voordat je hem afwast. Of haal tegels uit je tuin! Hieronder vind je meer inspiratie. 

Veeg het vet uit je koekenpan

Als je je koekenpan wilt afwassen en zit er nog vet in? Veeg de pan dan eerst af met een keukenrol. Zo voorkom je vet in het afvalwater.

Doen anderen dit eigenlijk? Waterbazenreporter Naomie vraagt het dit stel.

Schep voor schoon water

Het afval dat je ziet, ligt op straat of in de berm. Er is ook heel veel afval dat je niet eens ziet, zoals op de bodem van het water. Door de wind of door een flinke regenbui komt het van de straat in het water terecht. Het water vervuilt en de vissen eten afval en plastic. Help je ook mee en schep je mee voor schoon water? We verloten mooie prijzen onder alle waterbazen die meehelpen om het Rivierenland een stukje schoner te maken! 

Wat doen waterschappen eigenlijk om het water schoon te houden? Waterbazenreporter Suzanne vraagt het waterschapper Roy.

Transcript video waterschapper Roy

Was je auto in de wasstraat

Bij het wassen van je auto bij je huis stroomt vuil water rechtstreeks de natuur in. Een duurzamere oplossing is naar de autowasstraat rijden en daar je auto (laten) wassen. Zo komt het vuile water niet in de natuur terecht. 

Wat doen waterschappen eigenlijk met vuil rioolwater? Waterbazenreporter Suzanne vraagt het aan waterschapper Enna.

Transcript video waterschapper Enna

Maak een geveltuintje of haal tegels uit je tuin

Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen helpt bovendien bij het omlaag brengen van de temperatuur in de stad en bij het afvangen van fijnstof. Ook creëer je zo een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven. En: mensen voelen zich prettiger en gezonder in een groene omgeving! Vervang daarom tegels door groen of leg een geveltuintje aan.

Wat doen waterschappen eigenlijk om regenwater vast te houden? Waterbazenreporter Suzanne vraagt het aan waterschapper Maarten.

Transcript filmpje Waterschapper Maarten

Vang regenwater op in een regenton

Je ziet ze steeds meer: regentonnen. Waarom? Regentonnen zijn goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee. Want als het regent dat het giet, vang jij het water op waarmee je in een drogere periode weer de plantjes water geeft. En heb je minder kraanwater nodig. Mooi toch?

Wat doen waterschappen eigenlijk om hoosbuien op te vangen? Waterbazenreporter Suzanne vraagt het aan waterschapper Daan. 

Transcript video waterschapper Daan.

Leg een groen dak aan

Een ‘groen’ dak houdt regenwater vast. Zo ontstaat er minder snel wateroverlast. Een groen dak kan wel 40 liter per vierkante meter vasthouden. Het levert ook nog eens een koeler huis op in de zomer. Controleer eerst of het dak structureel sterk genoeg is. Meer informatie en tips lees je bijvoorbeeld in deze folder van de tuinbranche(externe link).

Benieuwd wat waterschappen doen voor de bloemen en de beestjes? Waterbazenreporter Suzanne vraagt het aan waterschapper Claudia. 

Transcript waterschapper Claudia

Hoe hoog zou het water zonder dijken staan?

Weet jij hoe hoog het water zou staan zonder dijken? Doe een gok, kijk op www.tothier.nu(externe link) en weet of jij een echte waterbaas bent! Ook de Olympische zussen Laura en Merel Smulders vragen het zich af. Bekijk daarvoor de onderstaande video.

 

Transcript video Laura en Merel Smulders

Tips

Samen zorgen we ervoor dat we veilige dijken houden. Maar ook aan schoon en voldoende water kun je bijdragen. Bekijk onderstaand nog meer tips om een waterbaas te worden en om te weten te komen wat waterschappen doen aan schoon en voldoende water!

Gebruik verzorgingsproducten zonder microplastics

In veel verzorgingsproducten vind je nog microplastics. Deze plastics zijn zo klein dat je ze niet ziet. Je vindt ze onder andere in shampoo, douchegel en handzeep. Wil je zien of de producten die jij gebruikt microplastic-vrij zijn? Download dan de app beatthemicrobead(externe link)

Wat kun je van het waterschap verwachten? 

Wat doet een waterschap? Veel mensen kennen de waterschappen van de dijken. Maar we doen veel meer. Zo zorgen we bijvoorbeeld ook voor schoon én voldoende water. Hoe we dat doen? Kijk dan hier(externe link) en ontdek hoe de waterschappen zorgen voor voldoende water, schoon water en veilige dijken? 

In de afgelopen twee jaar deden we onderzoek naar wat inwoners nu al doen om wateroverlast te verminderen. Lees de resultaten hier.